Koningsdag

Deze mededeling is bedoeld voor buitenlandse geïnteresseerden in Koningsdag, die de Nederlandse taal machtig zijn.

Samen met zijn gezin en familie bezoekt de Koning traditiegetrouw een stad of dorp in het land op zijn verjaardag.

Dit jaar is het Groningen, een stad die ligt in de noordelijke provincie met dezelfde naam die geteisterd wordt door aardbevingen. Deze aardbevingen zijn te danken aan tientallen jaren van gaswinning door twee multinationals Exxon/Mobil en Shell. Volgens boze tongen heeft de Koninklijke familie een groot belang bij de laatste olie- en gasmultinational. Maar daar denken de ‘stadtjers’ (bevolking) en ‘snakkers’ (Groningse studenten) niet aan als zij zich op 27 april presenteren.

Volgens het Republikeins Genootschap kost de familie Nederland 350 miljoen euro per jaar. Heel veel Nederlanders maakt dit ondanks hun wereldberoemde zuinigheid niets uit. Jaarlijks krijgen ze er een forse tegenprestatie voor terug in de vorm van Koningsdag.

Vlak de inspanning op deze dag niet uit van de Koning. Hij moet tal van handen schudden, gedurende een paar uur interesse tonen in burgerlijke activiteiten. En vergeet niet, hij neemt zijn familie op sleeptouw. Dat is niet altijd even gemakkelijk, om iedereen bereid te vinden mee te gaan naar het koekhapfeest, wat het ook vaak is, wanneer de bedenkers verwachten van de koning dat hij of zijn gezin meedoen aan allerlei kinderachtige Oudhollandse spelletjes.

Ook is deze dag niet zonder gevaar. Een aantal jaar geleden reed een man door de menigte op de familie af. Hij kwam uiteindelijk met zijn auto tot stilstand tegen een standbeeld na enkele slachtoffers te hebben gemaakt. De Koninklijke familie wordt geen haar gekrenkt. Die dag rijdt de familie door Apeldoorn met een dubbeldekker bus.

Op Koningsdag zijn zo’n 30.000 oranje fans aanwezig. Zij azen op een selfie met een lid van de familie of een handje. Meestal dragen zij iets van oranje in hun kleding. Uren van tevoren hebben zij zich verzameld voor een voornaam plekje aan de dranghekken. Deze mensen zijn dankbaar als zij een glimp van de familie kunnen opvangen. Deze mensen zingen geregeld ‘Lang zal hij leven’ en juichen ‘Hoezee, Hoezee’ terwijl zij tegelijkertijd hun armen in de lucht steken.

In het land zitten vanaf 11 uur honderdduizenden gekluisterd aan de tv, zij volgen het koninklijk spektakel dat een paar uur duurt. De Nederlandse omroep doet secuur verslag. Een commentator in de studio en eentje die met de koninklijke stoet door de straten meeloopt en af en toe fans en familieleden interviewt.
De tv-commentator meldt ook geregeld allerlei uitslagen van peilingen over het Koninklijk Huis, of de populariteit van de Koning ten opzichte van zijn voorganger en moeder Beatrix. Gelukkig is er altijd een meerderheid voor oranje, zoals de koninklijke familie ook wel wordt aangeduid. De liefhebbers van de Koning en zijn familie zijn ‘oranje fans’. Deze naam dragen ook de fans van het Nederlands voetbalelftal, nationale hockeyelftal en andere sporten.

De burgemeester houdt op het stadsplein, waar zich duizenden oranje mensen hebben verzameld nog een toespraak. Hij wijst er op dat het Koninklijk Huis een sterke band heeft met Groningen. Hij bedankt hen voor het bezoek aan de stad. De Koning dankt op zijn beurt natuurlijk ook weer iedereen en steekt de Groningers een hart onder de riem met “Er gaat niks boven Groningen”. Tot slot zingen alle aanwezigen het nationale volkslied het Wilhelmus en nog een keer ‘Lang zal hij leven’.

Dan gaat de familie weer naar huis en vieren de mensen de rest van de dag de verjaardag van de vorst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*